Ako postupovať pri plánovaní svadby: Krok za krokom k vášmu veľkému dňu

13.09.2024

Ako postupovať pri plánovaní svadby: Krok za krokom k vášmu veľkému dňu

Plánovanie svadby je vzrušujúce obdobie, plné rozhodovania a príprav, ktoré môžu niekedy pôsobiť stresujúco. Aby ste všetko zvládli bez problémov, je dôležité postupovať krok za krokom. Prinášame vám prehľadný návod, ako si naplánovať svoj veľký deň a zabezpečiť, že bude presne podľa vašich predstáv.

1. Stanovte si rozpočet

Prvým krokom pri plánovaní svadby je stanovenie rozpočtu. Rozpočet vám pomôže získať jasnú predstavu o tom, koľko môžete investovať do jednotlivých aspektov svadby – od miesta konania až po výzdobu. Pri stanovení rozpočtu nezabudnite zahrnúť rezervu na nečakané výdavky.

2. Základná predstava o svadbe a stanovenie dátumu

Na začiatku plánovania je dobré si ujasniť základnú predstavu o svadbe – či chcete veľkú oslavu s mnohými hosťami alebo intímnu svadbu v úzkom kruhu. Predstava o tom, či preferujete tradičnú, modernú alebo tematickú svadbu, vám pomôže určiť smer ďalšieho plánovania.

Keď máte predstavu o svadbe, stanovte si dátum. Vyberte dátum, ktorý vyhovuje vám aj vašim blízkym a skontrolujte, či je vaše vysnívané miesto dostupné. Dátum je kľúčový aj pre ďalšie kroky, ako je rezervácia dodávateľov či posielanie svadobných oznámení.

3. Vybavenie formálnych náležitostí na úrade alebo v kostole

Jedným z najdôležitejších krokov je vybavenie formálnych náležitostí na úrade, alebo v kostole, ak plánujete cirkevný obrad. Na matrike musíte v dostatočnom predstihu dohodnúť dátum a miesto obradu, ako aj odovzdať potrebné doklady. Pri cirkevnom sobáši je potrebné konzultovať s farármi a absolvovať prípadné predmanželské stretnutia. Tento krok zabezpečí, že všetko bude v súlade s legislatívou a tradíciami.

4. Zostavte zoznam hostí

Ďalším krokom je vytvorenie zoznamu hostí. Rozhodnite sa, koho chcete mať po svojom boku v tento špeciálny deň a zároveň zohľadnite kapacitu miesta konania a váš rozpočet. Čím skôr budete mať zoznam hostí, tým ľahšie sa vám bude plánovať catering, výzdoba a rozpočet.

5. Výber miesta konania a dodávateľov

Miesto konania svadby je zásadným rozhodnutím, pretože ovplyvňuje atmosféru celého dňa. Vyberte miesto, ktoré zodpovedá vašej vízii, či už ide o elegantnú svadbu na zámku, alebo uvoľnenú oslavu na záhrade. Miesto si rezervujte v dostatočnom predstihu.

Nasledovne si vyberte kľúčových dodávateľov, ako sú fotograf, kameraman, floristka, a cateringová spoločnosť. Objednanie torty a zákuskov by malo prebiehať niekoľko mesiacov vopred, aby ste si mohli vybrať chute a dizajn, ktorý sa hodí k vašej téme.

6. Výber svadobných šiat a oblečenia pre ženícha

Pre mnohé nevesty sú svadobné šaty srdcom svadobného dňa. Či už túžite po tradičných princeznovských šatách, alebo po jednoduchom modernom modeli, začnite s ich hľadaním aspoň šesť mesiacov pred svadbou.

Ženích by mal začať hľadať oblek, ktorý zodpovedá formálnosti svadby a ladiť s nevestinými šatami. Ak plánujete tematickú svadbu, oblečenie oboch by malo harmonizovať s celkovou estetikou.

7. Objednať sa na vizáž

Nezabudnite sa objednať na vizáž a skúšku účesu niekoľko mesiacov pred svadbou. Skúška vám umožní vyskúšať si rôzne štýly a vybrať ten, ktorý sa bude najlepšie hodiť k vašim šatám a celkovej estetike svadby. Profesionálny vizážista vám pomôže cítiť sa sebavedomo a krásne vo váš veľký deň.

8. Kúpa svadobných prsteňov

Svadobné prstene sú symbolom večného zväzku a lásky. Kúpa svadobných prsteňov je špeciálnym momentom, ktorý by ste si mali užiť. Svadobné prstene by mali byť objednané v predstihu, aby ste mali čas na ich úpravu, ak by to bolo potrebné. Opýtajte sa aj na možnosť gravírovania miena a dátumu svadby na vnútornú stranu prteňov.

9. Zabezpečenie darčekov pre hostí a svadobných doplnkov

Ak chcete, aby vaši hostia mali na svadbu nezabudnuteľnú spomienku, zvážte zabezpečenie darčekov pre hostí. Môžu to byť malé, personalizované darčeky, ako sú sladkosti, magnetky, alebo ďakovné kartičky. Zároveň si môžete vybrať vhodné svadobné doplnkyod svadobných prierok v našej ponuke, cez stužky, až po špeciálne poháre či výzdobu stola, ktoré dodajú vášmu dňu jedinečný nádych.

Svadobné pierka pre Vás pripravujeme v 93 odtieňoch s rôznymi doplnkami.

NOVINKA: Gravírovanie drevených srdiečok s iniciálmi, svadobné pierka s gravírovanými iniciálmi - personalizované texty na pieka ako: Svadobná mama, Svadobný otec, Svedok, Svedkyňa, Družba, Družička, Krstná mama, Krstný otec .. 

Texty podľa vlastných predstáv.

10. Svadobné oznámenia a pozvánky

Keď máte potvrdený dátum a miesto svadby, je čas poslať svadobné oznámenia a pozvánky. Tieto by mali odrážať tému vašej svadby a obsahovať všetky potrebné informácie – dátum, miesto, dress code a prípadné ďalšie požiadavky. Odoslanie pozvánok aspoň 3 – 6 mesiacov pred svadbou vám zabezpečí, že hostia budú mať dostatok času na naplánovanie svojho príchodu.

11. Naplánujte si deň D

Keď je všetko pripravené, prichádza posledná fáza – samotný svadobný deň. Vypracujte si harmonogram, ktorý pokryje prípravy, obrad, hostinu a zábavu. Dôležité je, aby ste si deň užili a vyhli sa stresu. Môžete zvážiť angažovanie svadobného koordinátora, ktorý sa postará o bezproblémový priebeh svadby.


Plánovanie svadby si vyžaduje množstvo rozhodnutí, ale ak budete postupovať podľa týchto krokov, váš veľký deň bude prebiehať hladko a bez komplikácií.

U nás v e-shope nájdete všetky druhy svadobných pierok, stužkové i kvetinové, náramky pre družičky, stužky na fľaše, svadobné kyticepánské motýliky,  ktoré z vašej svadby urobia nezabudnuteľný zážitok.

OWJmZj